Великий Четвер: що треба знати про святкування цього дня

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Великий Четвер: що треба знати про святкування цього дня

          У Великий Четвер розпочинається найважливіший час усього року. Розпочни його із роздумів над символами і значенням цього дня.

          Євангелія від Йоана 13, 1-15

          • Перед святом Пасхи Ісус, знаючи, що вибила його година переходу з цього світу до Отця, полюбивши своїх, що були в світі, полюбив їх до кінця.
          • І під час вечері, коли то диявол уже вклав у серце Юди Іскаріотського, сина Симона, щоб зрадив його,
          • Ісус знаючи, що Отець усе дав йому в руки, і що від Бога він вийшов і до Бога повертається,
          • встав від вечері, скинув одіж, узяв рушника й підперезався.
          • Тоді налив води до умивальниці й почав обмивати учням ноги та обтирати рушником, яким був підперезаний.
          • Підходить, отже, і до Симона Петра, – та той йому: «Ти, Господи, – мені вмивати ноги?»
          • Каже йому Ісус у відповідь: «Те, що я роблю, ти під цю пору не відаєш; зрозумієш потім.»
          • Петро ж йому каже: «Ні, не митимеш моїх ніг повіки!» – «Коли я тебе не вмию, – одрікає Ісус, – то не матимеш зо мною частки.»
          • «Господи, – проказує до нього Симон Петро, – то не тільки ноги, але і руки, і голову!»
          • А Ісус йому: «Тому, хто обмитий, нічого не треба вмивати, крім самих ніг; увесь бо він чистий. І ви чисті, та – не всі.» 
          • Знав бо, хто зрадити його мав, тим то й мовив: «Не всі ви чисті.»
          • Обмивши їм ноги, вбрався знову в одіж, сів до столу та й каже до них: «Чи знаєте, що я зробив вам?
          • Ви звете мене: Учитель, Господь, і правильно мовите, бо я є.
          • Тож коли вмив вам ноги я – Господь і Учитель, – то й ви повинні обмивати ноги один одному.
          • Приклад дав я вам, щоб і ви так робили, як оце я вам учинив.

          Бог  так любить нас, що з цієї любові Ісус узяв на себе людське життя. Однак Ісус і Отець знали, що це життя закінчиться і люди знову будуть позбавлені такої близької, фізичної присутності Бога. 

          Хліб і вино, які щороку використовували на Пасху, мали змінити своє значення. Ісус сказав учням, що відтепер, коли вони будуть їсти цей хліб і пити це вино, вони споживатимуть Його Тіло і питимуть Його Кров. Що кожного разу, коли вони проситимуть про це Отця в Його ім’я, Святий Дух перетворюватиме ці дари на реальну присутність Ісуса.

          Ісус зробив це в контексті іншого символу. Миття ніг. Ми можемо запитати Ісуса, разом з Петром, для чого це? З двох причин. Перша — дозволити Богові любити нас, тобто прийняти те, що Він нам дає, навіть якщо ми цього не розуміємо в даний момент; це один із тих жестів, якими Ісус показує нам, що ми не повинні заслуговувати на Любов, Його увагу та спасіння. Він дає нам це безкоштовно, нам залишається лише прийняти, і, як бачимо на прикладі Петра, це нелегко.

          Друга причина  – це та, про яку каже сам Ісус: щоб ви робили те саме. Ці дві події: Євхаристія та обмивання ніг нерозривно пов’язані. Якщо в нашому досвіді Євхаристії немає обмивання ніг, то ми далекі від Господа. Між тим дуже часто ми робимо Літургію своєрідним ритуалом, який закінчується благословенням, і повертаємося до повсякденного життя наче нічого не сталося. Ісус показує нам дещо інше: ваша Літургія має бути продовжена в повсякденному житті, саме в тому, щоби бачити іншого.

          Ісус віддав дар Євхаристії, цей унікальний спосіб бути з нами, в людські руки, в руки апостолів, а вони передали його в руки інших людей. І це друге таїнство, встановлення якого ми згадуємо сьогодні. Встановлення тайни священства. Сьогодні так важливо згадати у своїх молитвах всіх священників, просити в Бога благодаті для них і всіх ласк.

          Підготувала Тетяна Трачук

           

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)